Şehrin hafızası, İstanbul mandaları

CLIMAVORE x Jameel at the Royal College of Art (RCA) hosts Manda Festivali on 1 June 2024 in Ağaçli, Türkiye. The festival raises awareness about the impacts of climate change and urban expansion on the area's water buffalo, herders and traditional food products, as Cooking Sections' Alon Shwabe and Daniel Fernández Pascual explore how we eat in the changing seasons of climate change.

EXCERPT FROM THE ARTICLE

Sahi, İstanbul'da manda mı var? Tüm kentleşme politikalarına rağmen evet, hâlâ var. CLIMAVORE teriminin ilişkiler örgüsü ışığında İstanbul mandalarının şehrin müşterek hafızasındaki ve mutfak mirasındaki yerini masaya yatırıyoruz.

Geçen sene bu zamanlardı Karaköy Muhallebicisi’nin üçüncü kuşak temsilcisi Hasan Fehmi Özsüt’le sohbete oturduğumda. Kuşaklararası bir aile işletmesini sürdürmek için görev bilincinden ziyade duygusal bağ yakalamak gerektiğini uzun uzun anlatmıştı. Şehirleşme yüzünden oradan oraya taşımak zorunda kaldığı çiftliğinden bahsederken öfkeyle hüznü aynı anda hisseden tavrı, söz mandalarına geldiğinde bir anda yok olmuştu. Peki hangi unsurlardı Hasan Fehmi Bey’in o duygusal bağı kurmasına aracı?

"Dededen miras ismim, bir de çiftlikteki mandalar. Bakma öyle heybetli durduklarına; yeryüzünün en nazik, duygusal ve zeki hayvanlarıdır. Asi ama bir o kadar da hislidirler. Yavrusunu kaybettiğinde kocaman gözlerinden süzülen yaşlara şahit oldum. Günlerce yerinde debelendi, kimseyi yanına yanaştırmadı."

SOURCE
Aposto
DATE PUBLISHED
4
May
2024
RELATED PROGRAMME